Bahan - bahan
- 200g gula
- 1 1/2 tbsp parutan halus kulit oren
- 1/4 tsp garam
- 480ml jus perahan oren. lebih kurang 900g - 1.4kg buah oren
- 1tbsp perahan lemon jus
- 1 tsp essen vanilla
- 360ml very cold-full fat milk
Cara - cara
Dalam mangkuk pemproses makanan gabungkan semua bahan kecuali susu dan proses sehingga gula larut, lebih kurang 1 minit. Pindahkan campuran ke dalam mangkuk dan pukul di dalam susu. Tutup mangkuk dan tempatkan di dalam peti sejuk sehingga campuran mencapai 4 darjah C atau lebih rendah,kira-kira 1 jam.
Tuang adunan ke dalam pembuat ais krim dan proses sehingga ia lembut ais krim. Anda boleh menghidangkannya sekarang atau memindahkan kepada bekas bertutup dan tempat ke dalam peti pembeku sehingga beku,kira-kira 3 jam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan